In het Nederlands Juristenblad (NJB) van 15 januari 2021, Nr. 2 zijn de volgende artikelen verschenen die voor u interessant kunnen zijn:
Mr. R.P.J. Ritsema
Black names matter?
Geslachtsnaamwijziging en “slavennamen”
“Ook in Nederland is steeds meer aandacht voor een aspect van het slavernijverleden dat op de geslachtsnaam: er is een groeiende aantal mensen dat de geslachtsnaam die de voorouders bij het afschaffen van de slavernij was toebedeeld, wenst te veranderen. Het strikte Nederlandse stelsel van naamswijziging maakt dit echter (vrijwel) onmogelijk. (Hoog) tijd op daar verandering in te brengen.”
Mr. M.L.M. Verbruggen
Inleiding in het Surinaams recht voor Onroerende zaken
“Het Surinaams grondbeleid is ouder dan het Surinaams Burgerlijk Wetboek. Vanuit de koloniale geschiedenis is een eigen recht ontstaan met eigen principes. Opvallend is het ontbreken van eigendom, in Suriname BW-eigendom genoemd. Dit artikel is een inleiding in het complexe Surinaams grondbeleid. Twee vragen staan centraal. Als eerste de vraag of de traditie van het burgerlijk recht de grondslag is van het grondbeleid. De tweede vraag is of BW-eigendom een grote rol verdient in dat grondbeleid.”
Verder ook gepubliceerd in deze editie:
Mr. dr. R.S.B. Kool; Mr. A.C. Jongenotter
Verkrachting: What’s in de a name?
De voorgenomen strafbaarstellingen van verkrachting en seks tegen de wil in het licht van artikel 36 Istanbul.
Prof mr. B.J. van Ettekoven
“Tussen wet en recht”
Reactie van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op het rapport Ongekend onrecht van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag
Wilt u deze artikelen lezen, bezoekt u dan de Juridische Bibliotheek Suriname “mr. K.C. Gonçalves”.
Wij zijn open van maandag tot en met vrijdag van 08:00-16:00 uur.